1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Момчил Неков: ЕК трябва да се намеси пряко и целево, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете

Момчил Неков: ЕК трябва да се намеси пряко и целево, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете

Ширещата се болест показва липса на решение

Близо 10 държави от ЕС, сред които и България са засегнати от африканската чума по свините. Имайки предвид унищожителните последствия, които заболяването може да има върху индустриално отглежданите и домашните свине, за мен липсата на адекватна финансова помощ от ЕК буди изненада. Това заяви, евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони Момчил Неков във връзка с вчерашния дебат в Европейския парламент /ЕП/ в Страсбург при обсъждане на африканската чума по свинете.

„Ширещата се болест показва липса на решение. Трябва да се намери общностен подход в борбата срещу африканската чума. Нужно е справедливо и по един и същ начин да бъдат защитавани всички засегнати страни от болестта. ЕК трябва да се намеси пряко и целево, за да се спре разпространението на африканската чума по свинете.“, допълни Неков.

В Румъния болестта широко се е разпространила, като до момента стотици хиляди прасета са евтанизирани. В България до момента са регистрирани 3 случая на африканска чума по свинете. Във Варненско при домашни прасета в с. Тутраканци - Провадийско. В Силистренско край Кайнарджа при диво прасе. И в Добричко в с. Българево – 4 диви прасета.

„Похвално е, че БАБХ свали с 24 пъти таксата за проба за африканска чума при дивечово месо до символичните 0.50 ст. Но защо не бяха намалени и таксите за други животни, които могат да бъдат приносители,  като например за източно балканската свиня. Тази порода има голям икономически потенциал, тя създава и поддържа поминък в регион, какъвто е Шуменският с безработица от близо 10 %.“, коментира Момчил Неков.

Според евродепутата е необходима експертност и политическа воля да бъдат подкрепени свиневъдите в Европа и в частност в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.