1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Наш сънародник- собственик на историческа винарна в САЩ

Наш сънародник- собственик на историческа винарна в САЩ

Българинът организира Фестивал на виното и чесъна

Българин е собственик на винарна в централната част на Вирджиния, недалеч от Шарлътсвил, в полите на планината Блу Ридж Маунтинс. Имението заедно с прилежащата земя от 70 акра е включено както в Националния регистър на историческите места, така и в списъка със забележителностите на Вирджиния, пише bg-voice.com. За поддръжката на лозовите насаждения, които заемат три акра, сънародникът ни разчита на още двама души през зимата и на общо шест през пролетта и лятото. В минали години той е имал цели 11 акра с грозде, но е решил да намали площта, тъй като изискването за отглеждане на 50 процента от продукцията от собствената земя отпаднало и той можел да се възползва от възможността да купува повече грозде от други фермери във Вирджиния.

51-годишният Светлозар идва в Щатите през 1992 г. на обмен чрез проф. Христо Мермерски и организацията на фермерите на Вирджиния. Преди това е завършил аграрния университет в Пловдив и е работил за кратко в комисия за реституция на земите. „В Америка се запознах с много приятни американци, които имаха винарна и бях там за този обмен. После се прибрах обратно в България, тогава не мислех да оставам”, казва Канев и добавя, че американците били силно впечатлени от него и го поканили да дойде пак. „През следващите 10 години, като се върнах тук, винопроизводството във Вирджиния разцъфтя и от малък частен и семеен бизнес стана цяла индустрия с енолози и големи винарни”, разказва още българинът.

Във винарната си Светлозар произвежда 17 вида вина, повечето от които вариетни. Има и 100% каберне, мерло или пино ноар. „Аз много рядко смесвам сортовете”, обяснява винарят. „Това е моят стил и се придържам към европейските сортове, като шардоне например. Избягвам да правя сладки вина или ако правя такива, те не са толкова сладки”, прибавя също той.

На година Светлозар бутилира около 5 хил. галона пенлива течност или около 25,000 бутилки. Той се определя като малък играч на пазара и като бутиков търговец. Продава главно чрез сайта си, а също и чрез дегустации и провеждане на фестивали. Светлозар казва, че не иска винарната да се разраства много и че няма желание да поддържа комерсиална марка, защото е доволен от постигнатото. “Нямам големи амбиции да запълвам всички рафтове в Америка с моето вино. Семейството ми има спокоен живот, аз си имам моя бизнес и достатъчно свободно време и искам винарната да си остане една бутикова необикновена винарна”, категоричен е той.

Освен с правенето на вино Светлозар организира няколко фестивала за района, като най-големият от тях е Фестивалът на виното и чесъна, който се провежда всяка година през октомври. Посещаемостта на това събитие се увеличава непрекъснато и през последните години достига 20 хил. души, което показва отдадеността на Светлозар в бизнеса и желанието му да запази традицията, започната през 1991 г. от предишния собственик на винарната. „Имаме три сцени на фестивала, каним за участие и изложители на храна, други производители на вино и на чесън. Комбинацията от вкусни ястия, вино и чесън се харесва много”, отбелязва Светлозар.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.