1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Слаба реколта картофи във Великобритания

Слаба реколта картофи във Великобритания

Единствено Шотландия е била пощадена от високите температури

Реколтата от картофи във Великобритания се очертава като най-слабата от 2012 година насам. Според предварителните изчисления на маркетинговата организация, земеделските стопани са прибрали едва около 5 милиона тона.

Като причина за слабите резултати експертите посочват намалените с 4 процента до 117 хиляди хектара площи. Добивите са с 12 на сто по-малки в сравнение с миналата година и достигат средно 41 тон от хектар. Причината за това е късната сеитба през пролетта и сухото и топло време през юни и юли.

Единствено Шотландия е била пощадена от високите температури. Затова и земеделските стопани в страната са получили 49 тона от хектар, т.е. с 3 процента повече отколкото през 2017-та. В Англия фермерите са прибрали едва 40 тона от хектар, при близо 50 тона миналата година. На много места без напояване резултатите са били още по-слаби.

В началото на ноември Организацията на производителите на картофи в Северозападна Европа прогнозира, че реколтата в Германия, Франция, Холандия и Белгия ще достигне общо 20 милиона тона. Това е една пета по-малко от 2017-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.