1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ проверява случай с хранително натравяне на ученици от Варна

БАБХ проверява случай с хранително натравяне на ученици от Варна

Храната е приготвена и доставена от външна фирма

На 17 декември, е подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна за случай с ученици със симптоми на хранително отравяне след коледно тържество на гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ – гр. Варна. Спешно е сформирана комисия от инспектори от Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) и Регионална здравна инспекция – Варна (РЗИ-Варна).

Областната структура на БАБХ извършва същия ден проверка на мястото, на което е проведено училищното събитие – заведение във Варна, регистрирано като кафе-аперитив. Инспекторите на областната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и предполагаемото заразяване. Взети са проби от работната среда и персонала на заведението.

Училищното коледно тържество се е провело на 15 декември, събота вечерта, и на него са присъствали около 90 ученици на възраст 16 години. Храната е приготвена и доставена от външна фирма (кетъринг фирма). Тя е включвала солени тарталети и солени хапки с кашкавал и колбас, и сладки. В неделя, в късния следобед, част от децата (по данни на РЗИ-Варна – 58) се оплакват от стомашен дискомфорт, съпроводен с повръщане. Две от децата посещават лечебно заведение, като едното, след преглед, е освободено за домашно лечение, а второто е оставено за наблюдение в МБАЛ „Св. Марина“. В понеделник, 17 декември, още ученици проявяват същите симптоми на стомашно неразположение.

Извършена е инспекция и на обекта, в който е приготвена храната – проверени са всички суровини, които се използват за приготвянето на кулинарната продукция, доставчиците, начините на съхранение на храните, наличната документация. Инспекторите на ОДБХ-Варна са взели проби за изследване от работната среда и персонала.

Първите резултати от изследванията се очакват най-рано на 19 декември, сряда, в края на работния ден, а окончателно заключение ще бъде направено в края на тази седмица.

 

Етикети БАБХ, проверка
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.