1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ проведе работна среща във връзка с африканската чума по свинете и актуалната обстановка в страната

БАБХ проведе работна среща във връзка с африканската чума по свинете и актуалната обстановка в страната

Беше представено новото приложение за смартфони – модул „Лов“

Днес, 20 декември, в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се проведе междуинституционална среща във връзка със заболяването африканска чума по свинете (АЧС) и актуалната обстановка в страната. Тя бе инициирана от дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите (ЗХОЖКФ) към Агенцията. В нея участваха представители на Изпълнителна агенция по горите към Министерството на земеделието, храните и горите и Националното ловно-рибарско сдружение „Съюза на ловците и риболовците в България“.

Акцентът в работния формат бе представянето за първи път на модул „Лов“ – приложение за смартфони, чрез което се набират необходимите данни за отстреляни диви свине и взетите от тях проби. Представители на фирмата, разработила по поръчка на БАБХ мобилното приложение, проведоха обучение за работа с новия модул.

Очакванията са той да облекчи значително процеса по набирането и обработването на данни за отстреляните диви свине и да даде възможност на ловците да виждат дистанционно резултата от изследването на изпратените проби. Това ще съкрати значително срока от изпращане на пробата до получаване на резултат, както и ще премахне нуждата от изпращане на писма на хартиен носител. Цялата информация вече ще бъде достъпна онлайн.

В рамките на срещата бяха обсъдени още епизоотичната обстановка в страната и в Европа и констатираните през 2018 г. проблеми. Беше отбелязано, че през месец януари 2019 г. предстои одит от страна на Европейската комисия и Международната организация по прехрана и земеделие (ФАО), което изисква още по-засилена съвместна работа между самите институции и между тях и неправителствения сектор, и общи действия по отношение овладяване на разпространението на АЧС в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.