1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ОСП трябва да се адаптира

ОСП трябва да се адаптира

Англия отбеляза най-слабата си картофена реколта от няколко години насам

2018-та ще остане в историята като година със сериозни щети за селското стопанство в Европа, особено в северните части на континента. Заради сушата през лятото, което беше най-горещото за последните 140 години, навсякъде бяха отбелязани по-слаби реколти от зърно, фуражни култури, плодове и зеленчуци.

Лозарите са сред малкото, които не пострадаха от високите температури, тъй като тяхната реколта беше много добра и се очакват изключителни вина. При производството на картофи обаче ситуацията е по-различна. В четири от петте основни страни производителки – Германия, Белгия, Франция и Холандия – производството за промишлеността се е свило с около 20 процента. Англия отбеляза най-слабата си картофена реколта от няколко години насам, а в Швеция стопаните прибраха по-малко картофи дори и от далечната 1867 година. В Австрия фермерите изчислиха щетите си на повече от 210 милиона евро, като 130 милиона са за фураж. Особено остър недостиг на фураж има и в големи региони на Франция, а за цялата страна загубите се оценяват на 1,5 до 2 милиарда евро.

Германските стопани получиха извънредни помощи по линия на Европейския съюз в размер на 340 милиона евро, в Швеция сумата е 115 милиона. На много места животновъдите бяха принудени да свият поголовието, тъй като не разполагат със средства за закупуване на фуражи.

Последствията от сушата са ясен сигнал, че селскостопанската политика на Европейския съюз трябва да се адаптира към климатичните промени, настояват експерти. След 2021 година реформираната ОСП трябва да помага на производителите да се справят с последиците от климатичните изменения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.