1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-слаба ще е новата реколта от пшеница прогнозират експерти

По-слаба ще е новата реколта от пшеница прогнозират експерти

Снимка:

Неблагоприятното време се отразява негативно на насажденията

По-слаба ще е новата реколта от пшеница. Това е първата прогноза за очакваното количество от културата, която направиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Неблагоприятното време се отразява негативно на насажденията и предвижданията са добивът да падне. 

Зърнопроизводителите очакват да приберат общо около 5 милиона тона пшеница през тази година. През 2018-та реколтата беше в размер на 5 милиона и 400 хиляди тона, а през 2017-та беше постигнат рекорд от 6 милиона тона зърно.

През есента имаше сериозно засушаване, което повлия негативно на посевите, обясняват от Асоциацията. От там допълват, че вредители и болести са наложили третирания с препарати за растителна защита. Това е довело до забавяне в развитието на есенните култури, обясняват браншовиците.

Картината е различна в отделните райони, където се отглежда пшеницата, но стопаните се надяват на добър добив като културата  навакса изоставането в развитието си. Добре е, че няма измръзване на посевите при пшеницата и ечемика и не се наблюдават пропаднали площи.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.