1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стотици млади дръвчета и нови изкуствени гнезда ще бъдат дом на царски орли

Стотици млади дръвчета и нови изкуствени гнезда ще бъдат дом на царски орли

Залесени са общо 9,5 декара

През декември екип и доброволци на БДЗП посадиха още 280 тополи в Натура 2000 зони „Сакар“ и  „Западна Странджа“. С тях засадените от началото на проекта "Земя за царския орел" дървета стават близо 1000 (480 тополови и 500 дъбови фиданки).

Младите тополи са засадени по поречията на реки и потоци с цел след време да приютят гнездо на царски орли в короните си. Основните дървета, използвани за гнездене от вида, са именно тополите, следвани от различни видове дъб. Една от главните причини за увреждане на гнездовите местообитания на царския орел е масовото изсичане на тополите през последните 15-20 години.

Залесени са общо 9,5 дка, като младите дръвчета бяха засадени на 9 различни площадки в два проектни района (4 площадки в Сакар – 1,5 дка и 5 – в Западна Странджа – 8 дка). С тях общата площ на залесените сега площадки с тези от миналата година става общо 25,5 дка.

През втората половина на декември екип на БДЗП постави и три нови изкуствени гнезда за царски орел при изключително тежки метеорологични условия, включващи ниски температури, силен вятър и периодичен валеж от сняг и дъжд. Две от гнездата са поставени в района на Елховското поле с цел да привлекат нови двойки, а третото гнездо бе поставено в Сакар до гнездото на една от традиционно гнездящите двойки царски орли. След края на размножителния период гнездото на тази двойка пропадна, като почти цялата му част падна на земята. Екипът на БДЗП прецени, че е по-уместно да построи ново изкуствено гнездо на съседното дърво, вместо да се опитва да стабилизира старото, защото един от основните клони, на които се крепеше гнездото, е изсъхнал и конструкцията не би издържала дълго.

Изкуствените гнезда се поставят от експертите през зимата, за да могат напролет орлите да ги заемат и да ги достроят. Преди началото на размножителния сезон те ги покриват със свежи зелени клонки, които отделят вещества, прогонващи насекомите. Проучванията сочат, че близо 20% от изкуствените гнезда стават дом на царските орли.

Общо 40 изкуствени гнезда ще бъдат инсталирани в Натура 2000 зони „Сакар“, „Дервентски възвишения“, „Западна Странджа“, „Каменски баир“ и „Адата - Тунджа“. До момента  са поставени общо 15. Припомняме, че при предишния проект на БДЗП „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” бяха поставени 40 изкуствени гнезда, като 10 от тях са заемани от царски орли през годините.

Засаждането на новите дървета и поставянето на изкуствени гнезда са важна част от природозащитните дейности, извършвани по LIFE проекта „Земя за царския орел“, за подобряване на гнездовите и хранителните местообитания на вида.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.