1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Успешно приключи отглеждането на зеленчуци в оранжерията на Южния полюс

Успешно приключи отглеждането на зеленчуци в оранжерията на Южния полюс

Основната цел на учените е да се подготвят за бъдещи мисии до Марс и Луната

Приключи близо едногодишният тест на оранжерията, поставена в ледената пустош на Южния полюс. За този период учените от Германския център за изследване на космоса отгледаха близо 270 килограма зеленчуци.

В началото на 2018 година контейнерът с оранжерията беше закаран до германската полярна станция "Ноймайер" с цел да се изследва отглеждането на растителни култури при екстремни условия. Основната цел на учените е да се подготвят за бъдещи мисии до Марс и Луната.

В плътно затворената оранжерия растенията се отглеждат на изкуствена светлина и без естествена почва и се хранят със специален разтвор. За едногодишния тестов период бяха събрани 115 килограма листни салати, 67 килограма краставици, 46 килограма домати, 19 килограма зеле, 15 килограма билки и подправки, както и 8 килограма репички. Зеленчуците обогатиха менюто на 10 полярни изследователи, работили в германската станция. След завръщането си в родината учените ще анализират резултатите от експеримента. Той е финансиран със средства от Европейския съюз и ще бъде повторен, но този път без човешко участие. Процесите в оранжерията ще се управляват дистанционно от Германия. Само засаждането и прибирането на реколтата ще се извършва от новите обитатели на полярната станция.

Оранжерията трябва да стане част от програмата на Европейския съюз за дългосрочен престой в Космоса. В околоземна орбита вече има и сателит, на който се отглеждат чери-домати. Спътникът се върти около собствената си ос и така симулира гравитация, подобна на тази на Марс. Целта е да се проучи как ще се развият растенията при тези условия.

Гледайте още актуални новини в емисиите на  АгроТВ !

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.