1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Животновъдите получават 35 млн. лв. за преходна национална помощ

Животновъдите получават 35 млн. лв. за преходна национална помощ

Това утвърди на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“

Общ финансов ресурс до 35 335 830 лв. за изплащане на втори транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързани с производството (ПНДЖ1) и по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързани с производството (ПНДЖЗ) за кампания 2018 г. Това утвърди на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Средствата по първата схема са до 19,238 млн. лв., а по втората – до 16,097 млн. лв.

В края на октомври миналата година фонд „Земеделие“ преведе първия транш от 19 055 079 лева на 4855 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1). А през ноември беше изплатен първи транш от общо 15 707 738 лева на 7 595 животновъди, заявили Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за кампания 2018 г.

Преходна национална помощ се отпуска само за секторите, за които са предоставяни национални доплащания през 2013 г., като максималният бюджет представлява намаляваща функция от одобрения от ЕК бюджет за схемите за национални доплащания за 2013-та. През кампания 2018 г. средствата за всяка от схемите за Преходна национална помощ може да достигне максимум 60% от бюджета на съответната схема за национални доплащания през 2013 г.

ДФЗ утвърди 1 млн. лв. за стационарни и мобилни мандри

УС на ДФЗ утвърди и ресурс от 1 млн. лв. за 2019 г. по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко”.  Схемата за т.нар. минимандри беше нотифицирана пред Европейската комисия в края на 2018 г. Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си на фермерските пазари и по този начин да увеличат доходите си. Кандидатите следва да са регистрирани съгласно Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

Предстои да бъдат утвърдени указания по схемата, след което ще бъде отворен и прием за кандидатстване.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди още финансов ресурс в размер на 150 000 лв. за 2019 г. по схема за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски стопани, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от селскостопански животни”. Тя дава възможност за възстановяване на част от извършените разходи за закупуването на млекомати, построяването или приспособяване на съществуваща сграда или помещения за нуждите на обект за търговия на дребно, закупуването на хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване. Държавната помощ се прилага до 31 декември 2020 г.

От 4 февруари тръгват плащанията за пчеларите по помощта de minimis

От 4 февруари до 28 февруари ще бъдат изплатени средствата на пчеларите по държавната помощ de minimis, реши УС на ДФЗ. Бюджетът на помощта е 3,5 млн. лв.  Приемът на заявления започна на 17 декември 2018 г., като той ще продължи до 15 януари 2019 г.

Помощта е част от годишния разход за подхранване на пчелно семейство и се предоставя с цел компенсиране разходите за извършеното зазимяване, както и за справяне с последствията от неблагоприятните климатични условия, довели до ниски добиви на пчелен мед.

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337,45 лв.) за период от три данъчни години (2016–2018 г.). Размерът за подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен след приема на заявления за кандидатстване по помощта.

Подпомагат се пчелари, които притежават минимум 20 бр. пчелни семейства и през 2018 г. са реализирали качествен пчелен мед в съответствие със Закона за пчеларството и Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Помощта се предоставя на земеделски стопани, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция – физически лица, еднолични търговци, юридически лица и кооперации, отглеждащи пчелни семейства, които са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба №3 от 1999 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.