1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ ще бъде домакин на първата за Европа мисия за обмяна на опит относно aфриканската чума

БАБХ ще бъде домакин на първата за Европа мисия за обмяна на опит относно aфриканската чума

ЕК, ФАО и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) организират регулярни срещи на експертно ниво

В периода от 14 януари до 18 януари 2019 г. БАБХ ще бъде домакин на първата за Европа мисия за обмяна на опит, свързана със заболяването aфриканска чума по свинете (АЧС). В този формат, който за първи път ще се проведе в България в рамките на Глобалната стратегия за борба с АЧС, ще участват водещи експерти от държавния сектор и ветеринарните служби на Италия, Литва и Русия и от Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO).

По време на мисията, участниците в нея ще посетят регионите с констатирани случаи на aфриканска чума по свинете в областите Силистра, Добрич и Варна.

Целта на мисията е обмяна на опит по отношение на борбата с бързо разпространяващата се и опустошителната на места в Европа болест – aфриканска чума по свинете. Във връзка с нарастващите случаи на АЧС в Европа, Европейската комисия (ЕК), ФАО и Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) организират регулярни срещи на експертно ниво с представители на засегнатите от заболяването държави. На последната среща в Полша през 2018 г., бе взето решение да бъдат проведени мисии от експерти в страните с потвърдено наличие на вируса на болестта с цел обмяна на опит и развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на АЧС.

За ЕК, OIE и FAO начинът, по който България се справя до момента със заболяването, представлява изключителен интерес. За разлика от другите засегнати държави у нас болестта е открита в ранен етап, както при домашните, така и при дивите свине, и се овладява с минимални загуби за свиневъдството и ловното стопанство. За Европа предизвикателството със справянето със заболяването предстои в дългосрочен план.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.