1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. 30 световни компании създадоха "Алианс срещу пластмасата"

30 световни компании създадоха "Алианс срещу пластмасата"

Участниците ще насочат усилията си най-напред към Африка и Азия

30 глобални компании от химическата и хранителната индустрия както и от сектора на преработка на отпадъци създадоха в Лондон "Алианс срещу пластмасата". До 2024 година организацията ще инвестира над един милиарда долара, за да намали пластмасовите отпадъци в световните океани и морета.

Участниците в организацията си поставят за цел да разработят нови технологии, които да спрат неконтролираното изхвърляне на пластмасови отпадъци в моретата. Парите, събрани от Алианса, ще се изразходват за проекти за рециклиране и събиране на такива отпадъци. "Пластмасите са материали с широко приложение и ежедневието ни е немислимо без тях. Това обаче не означава, че можем да допускаме те да попадат като отпадъци в природата", се казва в учредителния документ. Сред компаниите са петролни гиганти, производители на стоки за бита, фирми за битова химия и химически вещества.

Алиансът ще насочи усилията си най-напред към Африка и Азия, където в моретата попадат най-големите количества пластмаси. В тези региони ще се търси сътрудничеството с местните правителства, за да се изградят рециклиращи инсталации, да се почистят бреговете от боклуците и да се водят информационни кампании за населението.

Природозащитни организации приветстваха инициативата и призоваха фирмите от хранителната индустрия да променят опаковките си, особено в по-бедните държави, където те са много малки. "Трябва да е точно обратното – по-големи опаковки, с повече съдържание", смятат от Грийнпийс.

За WWF най-важното е компаниите, произвеждащи пластмаси, да ги направят лесни за преработка и рециклиране. В противен случай през 2050 година в световните океани щяло да има повече отпадъци, отколкото риба.

Още актуални новини гледайте в емисиите по АгроТВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.