1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. БАБХ организира пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната

БАБХ организира пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната

Ще бъдат представени данни за заболяванията чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете

На 23 януари 2019 г. в 11.00 ч. в сградата на Централно управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – София ще се проведе пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяванията Чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете (АЧС).

Ще бъдат изнесени данни от проведената в България международна одитна мисия, свързана със заболяването АЧС с експерти от Европейската комисия (ЕК), Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) и Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO).  През януари 2019 г. се състоя и трипартитна среща между ветеринарните служби на България, Турция и Гърция, организирана от Европейската комисия за контрол на шап (EU FMD) във връзка със състоянието и превенцията на трансграничните екзотични болести по животните в региона.

На пресконференцията ръководството и експерти на БАБХ ще представят текуща информация за ревизираните мерки, променения контрол и продължаващия надзор на заболяването чума по дребните преживни животни, както и предприетите действия и планираните бъдещи мерки за превенция. Акценти в дневния ред ще са още – какво налага изпълнението на Програмите за контрол на трансграничните екзотични заболявания по животните и шап в региона на Тракия, завишената честота на клиничните прегледи и лабораторните изследвания за доказване липса на инфекция с вируса от официални ветеринарни лекари в областите Бургас, Ямбол и Хасково и оценката на международните институции и ветеринарни експерти след проведената миналата седмица трипартитна среща.

Участниците в пресконференцията ще представят и как се развива заболяването африканска чума по свинете в България, как се изпълняват мерките в и около регионите с констатирани случаи на болестта в областите Силистра, Добрич и Варна, защо се създават предпазни зони и зони на наблюдение, както и какви са процедурите за лабораторно изследване за наличие на заболяването и какви указания дава БАБХ на ловците и стопаните с цел намаляване на риска от разпространение на вируса на болестта.

БАБХ ще представи и резултатите от проведената миналата седмица първа за годината одитна мисия, свързана със заболяването АЧС, организирана по линия на Глобална рамка за прогресивен контрол на трансграничните заболявания (GF-TADs). Мисията бе проведена от експерти на Европейската комисия, Световната организация по прехрана и земеделие на ООН и Световната организация по здравеопазване на животните с цел преглед на ситуацията, предприетите контролни мерки в страните, засегнати или застрашени от заболяването като част от развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на болестта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.