1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Екоактивистите в Германия стават все по-радикални

Екоактивистите в Германия стават все по-радикални

На прицел са най-вече стопанства на известни личности, заемащи високи постове в политиката или бизнеса

900 свине умряха в мъки в германско стопанство, след като еко-активисти изключиха електричеството в обора. Със спирането на тока е спряла и климатичната инсталация и животните са се задушили, установиха разследващите.

Това е поредната проява на организации, наричащи себе си "защитници на правата на животните". Все по-често те нахлуват в обори и кланици, където "освобождават" крави и свине, настоявайки германците да спрат да консумират месо. Отправят и смъртни заплахи срещу политици и лидери на фермерски сдружения.

В Германия защитата на животните е записана в конституцията, която беше променена в тази посока още през 2002 година. От тогава хуманното отношение към животните в селското стопанство е важна и широко обсъждана тема, не само в агро-средите, но и в обществото.

Радикалните защитници на животните, например от организацията ПЕТА, настояват човечеството да престане да използва животните под каквато и да е форма. Наричат селското стопанство "агроиндустриален комплекс" и го сравняват с организираната престъпност.

ПЕТА и други подобни организации са признати като полезни за обществото и получават данъчни облекчения и други привилегии. В своята дейност обаче не подбират изразните си средства. Наскоро в една публикация под заглавието "Холокостът във вашата чиния" сравниха животновъдството с мъките на затворниците в концлагерите от Втората световна война.

Друг популярен сред природозащитниците метод за набиране на привърженици е нахлуването в обори и снимането със скрити камери. На прицел са най-вече стопанства на известни личности, заемащи високи постове в политиката или бизнеса. А когато при пожар в селскостопански постройки загинат животни, активистите дават собственика на съд с обвинението, че не е предприел мерки за предотвратяване на пожара. В много от случаите има сериозни съмнения, че огънят е предизвикан именно от защитниците на правата на животните. Критици на еко-активистите смятат, че с подобни акции се търси сензация, която да помогне за набирането на дарения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.