1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Оградите по границите не са ефективни

Оградите по границите не са ефективни

Ситуацията с африканската чума е сериозна

Оградите по границите между страните-членки на Европейския съюз срещу африканската чума по свинете не са ефективни. Това изтъкна комисарят по здравните въпроси Витянис Андрюкайтис. Съоръженията не могат да попречат на преминаването на дивите свине.

В същата посока е и оценката на Европейският орган за безопасност на храните, посочи Андрюкайтис. Според ЕФСА водните пространства и пътищата предоставят достатъчно възможности на животните да преминат границата. Заграждането на региони с огнища на африканска чума е друг случай, но той няма нищо общо с държавните граници.

В началото на седмицата Дания започна издигането на 70-километрова ограда по границата с Германия, за да предотврати преминаване на диви свине на своята територия. Макар че във Федералната Република все още няма нито един случай на болестта, скандинавската страна се надява по този начин да предпази свиневъдния си отрасъл.

Франция също е обезпокоена, че болестта може да се прехвърли на нейна територия от съседна Белгия. Затова Париж нареди на места в пограничните региони да бъдат поставени огради.

Комисар Андриукайтис призна, че ситуацията с африканската чума е сериозна, но призова европейските страни към по-тясно сътрудничество с цел да се намали популацията на дивите свине. Според комисаря болестта в момента се разпространява по-скоро на изток, към Азия, докато в Европа за момента е настъпило известно затишие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.