1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Застрахователни компании ще защитават обекти на ЮНЕСКО по света

Застрахователни компании ще защитават обекти на ЮНЕСКО по света

WWF и ООН работят с водещи компании в сектора, за да осигурят опазването на световното природно и културно наследство

С какъв вид инвестиции, управление и застраховане да опазим най-ценните природни места на планетата ще предложат водещи застрахователни компании през тази година. Програмата на ООН за околната среда, международната природозащитна организация WWF и ЮНЕСКО съвместно разработват ръководство, което ще предоставя насоки на застрахователите как да избягват инвестиции в компании, увреждащи най-специалните кътчета на нашата планета. Инициативата последва подписването на първата в света декларация на застрахователната индустрия, посветена на защитата на обекти, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО.

Ние приветстваме тези практически стъпки към защитата на незаменимите природни ценности, коментира Мехтилд Рьослер, директор на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО. Това ръководство е огромен принос към опазването на най-уязвимите места навсякъде по света.

Основната цел на наръчника е да напътства застрахователите как да предотвратят или да намалят риска от застраховане на компании и проекти, чиито дейности биха могли да повредят някой от обектите, намиращи се под закрилата на ЮНЕСКО.

Днес съществуват близо 1100 природни, културни или смесени обекти на световното наследство, признати като места с уникално значение, красота и биоразнообразие. Сред тях са Галапагоските острови, Гранд каньон в Аризона, Големият бариерен риф, планината Килиманджаро, пирамидите в Египет и българският Национален парк „Пирин“.

Екосистемата на Пирин включва над 1300 растителни вида, 45 вида бозайници и повече от 150 вида птици, което го прави едно от най-значимите за биоразнообразието места в Европа. Разнообразните планински варовикови ландшафти на парка са осеяни с ледникови езера, водопади, пещери и гори. Пирин е известен и като едно от малкото места в света със запазени гори от бяла и черна мура – дом на последните местообитания на голям брой редки и ендемични видове растения, гъби и животни. Като признание за изключителните му екологични и геоложки особености и красота, паркът е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1983 г.

Чудесно е, че толкова много големи застрахователи от цял свят се ангажират да помогнат на бизнеса в името на по-добрата защита на обектите на световното наследство, коментира Маргарет Кулов, ръководител на финансовата практика на WWF. Над 11 милиона души и безброй видове разчитат на тези защитени места, но днес много от тях са застрашени. Очакваме с нетърпение да създадем ръководството и се надяваме да влезе в действие възможно най-скоро.

Обектите на световното природно наследство осигуряват жизненоважни ресурси като храна, вода, суровини за лекарства и енергия. Те предоставят и важни екосистемни услуги, като стабилизиране на почвите, предотвратяване на наводнения и улавяне на въглеродните емисии. Тези „скритите услуги“ увеличават нашата устойчивост срещу най-вредните въздействия на климатичните промени. Освен това обектите на ЮНЕСКО допринасят значително и за икономиките на съответните държави, отваряйки работни места и осигурявайки среда за отдих и туризъм.

Въпреки това бъдещето на голяма част от тях е неясно. Почти половината са застрашени от увреждащи промишлени дейности, сред които: добив на изкопаеми горива; незаконна сеч; свръхулов на риба; неустойчиво използване на водните ресурси и строежи на мащабни инфраструктурни проекти като магистрали, язовири и тръбопроводи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.