1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръст на производството на свинско във Великобритания

Ръст на производството на свинско във Великобритания

Най-големият вносител извън ЕС е Китай

През 2018-та британското производство на свинско месо достигна най-високото си ниво от 2000-та година насам. Заклани са близо 11 милиона животни, с 250 хиляди повече, отколкото през предходната година.

Предстоящото излизане от Европейския съюз поставя сектора пред големи предизвикателства, особено ако при Брекзит без сделка отпаднат утвърдените търговски отношения в Общия пазар. Въпреки това, стопаните на Острова увеличават производството, става ясно от данните на държавната организация за пласмент на британски храни и аграрни продукти. През миналата година произведеното свинско месо възлиза на 926 хиляди и 700 тона, което е ръст с 2,7 на сто спрямо 2017-та.

Увеличеното производство доведе и до по-големи количества, свободни за износ. През първите 10 месеца на годината експортът е нараснал с 4,6 процента до малко над 287 хиляди тона. Около 57 на сто от това количество са доставени в страни от Европейския съюз, като най-големи клиенти са Ирландия с 51 хиляди тона и Германия с 30 хиляди тона. Най-големият вносител на британско свинско извън Съюза е Китай, за където са изпратени 65 хиляди тона, половината от които под формата на субпродукти. В същото време Великобритания е внесла 811 хиляди тона свинско месо, т.е. 2,8 процента по-малко от същия период на предишната година.

Начело на доставчиците в Обединеното кралство е Дания с 200 хиляди тона, следвана от Германия със 170 и Холандия със 143 хиляди тона. Заедно с Ирландия, която изнася за Великобритания голям брой живи свине и обработени бутове, тези три страни ще бъдат най-силно засегнати от едно нерегулирано излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.