1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Създава се работна група със земеделските асоциации по закона за земята

Създава се работна група със земеделските асоциации по закона за земята

Срокът за внасянето му в парламента ще бъде удължен

“Вече сме пуснали писма до всички асоциации, които са изразили мнение в публичното обсъждане на поземления закон. Ще направим работна група, защото нещата са много деликатни. Когато става дума за пари и земя, интересите са много разнопосочни“. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на Седмата национална среща на земеделските производители в България в Златни пясъци.

В момента няма нужда от бързане, имаме законова рамка, която работи, ще помолим за удължаване на срока за внасяне на закона в Народното събрание, каза Порожанов. Стопанската година е в ход и ще върви със сегашната рамка, бързането е излишно, защото няма как да бъдат вкарани два режима едновременно.

По отношение на Общата селскостопанска политика министър Порожанов коментира, че в момента има много документи, които са на дневен ред в Брюксел. Най-важен е този за многогодишната финансова рамка, който се обсъжда от Европейския съвет. Очакването е октомври-ноември да има решение по нея. Това ще даде параметрите по бюджетите на всяка страна-членка по двата земеделски фонда – гаранционния и ПРСР. По директните плащания за България е предвидено малко увеличаване, а намалението по ПРСР може да се компенсира с национално съфинансиране. Министър Порожанов съобщи пред земеделските производители, че е провел разговори и смята, че нужните 300 млн. евро за 7-годишен период могат да бъдат осигурени, за да се запази бюджета и за развитие на селските райони.

Председателят на асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов посочи, че липсата на работна ръка се превръща в основен проблем за сектора, което изисква и нови политики за пазара на труда.

Председателят на комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева заяви, че няма да се пристъпи към разглеждане на законопроекти, по които няма постигнат консенсус с бранша. Тя изтъкна, че годишната среща на земеделските производители се е превърнала в събитие, на което се получава добър диалог и добри решения за сектора.

Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков съобщи, че е готов индикативният график за плащанията през годината. Както и през миналата основните ще бъдат март, април и май.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.