На 12 февруари 2019 в гр. София, залата на 5-ти етаж в сградата на Висшето училище по застраховки и финанси (ВУЗФ) ще се проведе КРЪГЛА МАСА на тема: „Обсъждане на борбата със загубите на храни в България“
Домакин ще бъде Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) към Министерство на земеделието, храните и горите.
Основната цел на организирания форум е да се обсъдят съществуващите практики за събиране на данни за генерираните загуби на храни, за пренасочване на нереализираните годни за консумация храни, както и необходимите мерки и действия, които следва да се предприемат за намаляване на загубите на годни за консумация храни.
Стремежът на ЦОРХВ е в мероприятието да вземат участие всички заинтересовани страни - представители на държавната администрация, професионалните и браншовите организации на производители и търговци на храни и неправителствени организации с отношение по проблема.
По данни на Европейската комисия, в Европейския съюз (ЕС) годишно се губят около 88 млн. тона годна за консумация храна, което представлява 20% от общия обем произведени храни в ЕС. Разходите за производството на тази неконсумирана храна възлизат на 143 млрд. евро, а изразходваните за производството й суровини - на 261 млн. тона.