1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Екоактивисти канят папата да стане веган

Екоактивисти канят папата да стане веган

Само чрез радикална промяна на хранителните навици на хората ще могат да се изхранят 10 милиарда души

Един милион долара предлага международна еко-инициатива на папа Франциск, ако се откаже от животински продукти по време на Великденските пости. Парите щели да бъдат дарени на избрана от главата на католическата църква благотворителна организация.

Инициативата е на 12-годишната Дженезис Бътлър от Съединените щати, която получи подкрепата на няколко международни природозащитни организации и знаменитости като бившия басист на Бийтълс Пол МакКартни и френската актриса Бриджит Бардо.

В своя призив към папата екоактивистите се позовават на редица проучвания, според които производството, транспортът и консумацията на месо са отговорни за около 30 процента от парниковите емисии. Повече от половината от тези емисии, допринасящи за глобалното затопляне, се дължат на производството на говеждо месо, твърдят природозащитниците. "Приемането само на растителни храни ще опази земята, дърветата, океаните и въздуха, който дишаме, и ще помогне да изхраним бедните", пише още в писмото.

Според проведено научно изследване само чрез радикална промяна на хранителните навици на хората ще могат да се изхранят 10 милиарда души, колкото ще наброява населението през 2050 година.

Редовните пости по различни поводи се срещат във всички големи религии. В католическата църква Великденският пост започва с така наречената "Пепелна сряда" и продължава 40 дни до Възкресение. В много европейски държави преди постите се провеждат карнавални празненства, с които вярващите изпращат зимата и се прощават за известно време с месото.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.