вторник, 23 Април 2019, 09:32
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
11 Фев 2019 14:05 | Новини

Огнища на класическа чума по свинете в Япония

Повече от 15 хиляди са умъртвените до момента животни

Огнища на класическа чума по свинете в Япония
Оцени статията
|

Нови случаи на класическа чума по свинете. Първите огнища са регистрирани в края на миналата година, а повече от 15 хиляди са умъртвените до момента животни.

Болестта се появява за първи първи път от 26 години насам. Новият случай е регистриран във ферма в префектура Гифу, след което заразата се е разпространила в още пет района, сред които и Осака. По данни на ветеринарните власти в момента в страната има 18 активни огнища.

Специалистите, разследвали пътя на заразата, са установили, че болестта е тръгнала от средно голямо стопанство, което е доставило живи животни във ферми, пръснати в останалите засегнати префектури. Открити са и 130 заразени диви свине, които също са допринесли за разпространяването на вируса. Заради мащаба на заразата Световната организация за здравето на животните отмени статута на Япония като свободна от Класическата чума по свинете държава.

Междувременно властите в засегнатите префектури забраниха износа на свинско месо, както и транспорта на живи животни. Около заразените стопанства са очертани зони за сигурност.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker