понеделник, 22 Април 2019, 16:58
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
12 Фев 2019 09:50 | Новини

Нелегалният внос на пчели-майки замърсява генофонда

Внасят се предимно майки от Италия и Австрия

Нелегалният внос на пчели-майки замърсява генофонда
Снимка: Maria Dimitrova
Оцени статията
|

Нелегалният внос на пчели-майки замърсява българския генофонд, предупреждават от Конфедерацията на българските пчелари. Мащабът на рисковата практика у нас не е ясен, но подобен внос е незаконен и не носи никакви ползи за пчеларите, категорични са специалистите.

Търговията на пчели-майки от други европейски държави се случва предимно в социалните мрежи, а пратките пристигат по куриерски фирми. Внасят се предимно майки от Италия и Австрия. „Италианките“ са най-опасни за родния генофонд.

Това обезсмисля усилията на българските развъдни асоциации за подобряване на генофонда на българската медоносна пчела. При първо поколение вносните пчели-майки дават изключително добри резултати, което подвежда нашите пчелари, предупреждават експертите.

Браншовите организации от своя страна трябва да си свършат работата по информирането на бранша за рисковете на подобна практика. Анализите показват, че предимно млади и начинаещи пчелари внасят майки от други страни, привлечени от мащаба на хетерозисния ефект – мащабно и мощно първо поколение. Този ефект обаче е еднократен.

Автор: Анета Божидарова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker