1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Глобалният пазар с оборот от 97 млрд. долара

Глобалният пазар с оборот от 97 млрд. долара

Преди две години официално регистрираните биопроизводители са били близо 3 милиона

97 милиарда долара оборот генерира търговията с биопродукти в глобален мащаб. Това показват най-новите изчисления на Международното сдружение за органично селско стопанство.

Всяка година търсенето на биопродукти расте, както и броят на производителите. Междувременно органични храни се предлагат в над 180 държави, като най-големият пазар са Съединените щати. Там през 2017 година оборотът е достигнал 40 милиарда долара. На второ място е Германия с 10 милиарда, следвана от Франция със 7,9 милиарда и Китай със 7,6 милиарда долара.

Преди две години официално регистрираните биопроизводители са били близо 3 милиона, което е с 5 процента повече в сравнение с 2016-та. Най-много земеделски стопани има в Индия – 835 хиляди. Втората позиция си делят Уганда и Мексико с по 210 хиляди.

През 2017 година близо 70 милиона хектара земя са се обработвали по биостандартите, с 20 процента повече, отколкото година по-рано. Начело на класацията по площ е Австралия с 36,5 милиона хектара. Далеч назад на второ място се класира Аржентина с 3,4 милиона, пред Китай с 3 милиона хектара. Биоплощите заемат процент и половина от обработваемата земя в света.

Малкият по площ Лихтенщайн има най-голям дял био - 38 на сто от селскостопанската земя. На второ място в Европа е Австрия с 24 процента. Само 14 държави в света имат повече от 10 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.