1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сенатът в САЩ гласува нов закон за опазване на природата

Сенатът в САЩ гласува нов закон за опазване на природата

Под защита попадат и нови територии, населени с индианци

Нов закон за опазване на природните ресурси гласува американският Сенат във Вашингтон. Проектът беше приет с 98 на 2 гласа и трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите.

Със закона се поставят нови 810 хиляди хектара под защита, разширяват се териториите на осем национални и исторически парка и се създават нови защитени обекти. В тях ще се опазват хабитатите на различни видове животни, сред които няколко вида сьомга, диви кози и други. В тези зони се забранява всякаква индустриална дейност, както и минното дело.

Освен това един от най-важните федерални фондове за природата се преобразува в постоянно действаща институция, след като през миналата година администрацията на президента Тръмп отказа да предостави финансиране.

Новите правила забраняват изземването на природни ресурси в близост до националния парк Йелоустоун в щата Уайоминг, а парковете Джошуа Трий и Дет Вали в Калифорния получават допълнителни площи. Под защита попадат и нови територии, населени с индианци.

Наблюдатели във Вашингтон коментират, че законът е удар срещу Тръмп, който след встъпването си в длъжност преди две години отмени редица предписания за опазване на природата, въведени от предишни президенти. По този начин сегашната администрация разреши добива на петрол в Аляска и намали територията на два национални парка в щата Юта, с цел добив на въглища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.