1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. 2019 е годината на жълтата земна дървена свиня

2019 е годината на жълтата земна дървена свиня

В Китай е символ на плодородие и мъжественост

Според Китайския календар, 2019-а е годината на жълтата земна дървена свиня. Прасето в Китай е символ на плодородието и мъжествеността. То е едно от най-социалните животни.


2019 година има философско значение, тъй като глиганът е последното животно от кръга на китайския хороскоп. Една от легендите гласи, че Буда поканил всички животни, за да отпразнуват новата лунна година, но се отзовали само дванайсет от тях. Свинята дошла последна. В отговор на тяхната преданост, Буда нарекъл по една година на всяко от животните. Последната останала за прасето.

В Китай то е символ на плодородието и мъжествеността. Именно заради това, много брачни двойки, който искат дете, слагат в спалнята си статуя на прасе. В световен мащаб има около 2 милиарда прасета. Те живеят на всеки един континент, с изключение на Антрактида. Въпреки, че прасетата изглеждат лениви, всъщност тичат много бързо. Развиват до 15 километра в час, а дивата свиня – до 40. Зрението на прасетата е слабо, но пък обонянието им е 2 хиляди пъти по - чувствително от човешкия нос. Свинете са умни и интелектът им е по-висок от този на тригодишно дете.  Дивите прасета са социални животни, живеят в групa и изграждат собствена йерархия. Те комуникират постоянно помежду си, а когато спят, се притискат близо един до друг. Органите на прасетата и хората са сходни. По тази причина, стволовите клетки на свинете се използват от учени, за да изследват различни алтернативни лечения на болести по хората.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.