1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова заплаха за Големия бариерен риф

Нова заплаха за Големия бариерен риф

Замърсените води носят освен земна маса и строителни отпадъци

Нова заплаха за Големия бариерен риф край бреговете на Австралия. След проливните дъждове и наводнения в североизточната част на Петия континент, във водите на океана се изливат огромни количества кал.

Замърсените води носят освен земна маса и строителни отпадъци, части от разрушени при наводненията постройки, удавени животни и всякакви други боклуци. Междувременно калните води са достигнали на 60 километра навътре в Тихия океан и застрашават коралите.

През последните седмици североизточната част на Австралия бе залята от невиждани количества дъжд. В градчето Таунсуил, което е на морския бряг, бяха измерени рекордни стойности. Последиците от наводнението все още не са разчистени.

Големият бариерен риф се разпростира на повече от 2000 километра дължина и е най-големият коралов риф в света. Една от най-известните природни забележителности на Австралия от години е заплашена от изчезване, тъй като все по-топлите води на Тихия океан съдържат все по-малко кислород. В резултат коралите избледняват и накрая умират. Калните води от сегашните наводнения допълнително ще усложнят ситуацията, опасяват се местните екоорганизации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.