1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Вирусът на африканската чума може да се пренася и чрез фуражите

Вирусът на африканската чума може да се пренася и чрез фуражите

Заболяването продължава да се разпространява в Китай и Европа

Вирусът на африканската чума по свинете може да се разпространява и посредством фуражите. Това доказа експеримент, проведен от учени в университета в Канзас, Съединените щати.

Заболяването продължава да се разпространява в Китай и Европа, а науката все още не е намерила начин да се справи с него. Затова екипът от университета в Канзас се насочва към начините на разпространение на вируса.

Както е известно, заразата най-често се предава при пряк контакт между болни и здрави животни. Освен това има основателни съмнения, че вирусът се пренася от хора, когато не се спазват строгите хигиенни изисквания. Новият подход на Мегън Нидервердер и нейния екип проучва дали и фуражите могат да се окажат преносители, тъй като досега този аспект е останал извън полезрението на науката. Фуражите обаче са стока, която се търгува в световен мащаб и затова представляват риск.

При експеримента е установено, че вирусът на африканската чума се предава както чрез заразена вода, така и чрез фуражи. При водата е достатъчно съвсем малко количество вируси, докато при храната за животните концентрацията трябва да е по-голяма, за да нанесе вреди. Колкото повече заразени фуражи приемат животните, толкова по-голяма е вероятността те да се разболеят, смятат учените. Чрез симулации те доказват също така, че попаднал в смеските вирус може да оцелее дълго време, например няколкодневен превоз по море.

Следващата стъпка на екипа от Канзас е да проучат как фуражите могат да бъдат защитени чрез третиране с химически вещества, термична обработка или различни от досегашните методи за съхранение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.