1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испански производители раздават 4 тона безплатни плодове

Испански производители раздават 4 тона безплатни плодове

Акцията е в знак на протест

4 тона портокали раздадоха безплатно във Валенсия стопани, обединени в местната Асоциацията на земеделските производители. Акцията е в знак на протест срещу липсата на "политическа инициатива" за изход от кризата в сектора.

Според организаторите на протеста съществува голям дисбаланс между изкупните цени на портокалите и цената, която плаща крайният потребител. От Асоциацията раздадоха и листовки, с които информират обществеността за несправедливите условия, при които работят.

В материалите се посочва, че фермерите получават едва 10 евроцента за килограм портокали, въпреки че разходите им са около 20 цента. В региона вече има 30 хиляди хектара необработваеми плантации на стопани, отказали се от овощарството. Ако нещата не се променят, до края на сезона тези площи ще се увеличат, предупреждават от фермерската организация.

В интервю за медиите ръководителят на Асоциацията Кристобал Агуадо призова регионалното правителство във Валенсия, както и централните власти в Мадрид да предприемат адекватни мерки. Според него виновни за ситуацията са международните търговски споразумения, които позволяват внос на плодове от трети страни и по този начин нанасят огромни щети на местното производство.

"Хранителната верига в настоящия й вид допуска злоупотреба с отношенията между потребителите и производителите и това трябва да се промени. Затова искаме диалог и преговори, а също така добре финансирани инициативи за осигуряване на стабилност на пазара", заяви Агуадо и предупреди, че протестите ще продължат, този път пред офиса на Европейския съюз в Мадрид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.