1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Агрокомисията в ЕП недоволна от новата ОСП

Агрокомисията в ЕП недоволна от новата ОСП

Различни индикатори измерват успеха на програмата

Предложенията на Европейската комисия за реформа на Общата селскостопанска политика не са достатъчно ясни и създават грешни очаквания. Това смятат депутати от Аграрната комисия в Европарламента.

Новата Обща селскостопанска политика обвързва аграрните субсидии с по-конкретни цели. След 2021 година всяка държава в Съюза ще трябва редовно да доказва, че тази подкрепа води до подобрения за околната среда и климата. Според народните представители в Аграрната комисия липсват обаче начини данъкоплатците да проверят дали тези цели наистина са постигнати.

И макар че Брюксел в своите предложения посочва някои индикатори, които да измерват успеха на ОСП, народните представители са на мнение, че те не са достатъчно точни, тъй като Еврокомисията иска да знае само колко хектара са обвързани със задължения за опазване на климата или биоразнообразието.

От офиса на агрокомисаря Фил Хоган отвърнаха, че трябва да се действа прагматично и да се търси компромис между качеството на индикаторите и прилагането им на практика. Нямало как от днес за утре да се изчисли броят на редките животински видове, опазени чрез новите мерки. От Европейската комисия смятат, че предимството на реформите е в това, че фермерите ще получат повече свобода, а националните правителства ще могат да определят собствени цели относно климата и околната среда.

От своя страна Комисията по околна среда в Европейския парламент настоява за по-конкретни индикатори. Сред тях са изискването за по-малко животни на единица площ, както и употребата на по-малко препарати за растителна защита. Какво ще е бъдещето на Общата селскостопанска политика ще се реши обаче при новия състав на Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.