1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Напрежение на световния пазар на захар заради Индия

Напрежение на световния пазар на захар заради Индия

В Бразилия дори изчислиха загубите за родното производство

Жалба срещу Индия заради държавните субсидии за производството на захар внесоха Бразилия и Австралия в Световната търговска организация. Двете държави поискаха спешни консултации по въпроса, с аргумента, че държавната помощ в Индия се е увеличила драстично през последните години.

Освен с обвързани плащания, индийското правителство подкрепя производителите на захар и с експортни субсидии, посочват жалбовносителите. Според Бразилия и Австралия властите в Индия са вдигнали двойно минималните изкупни цени, което е довело до стремглаво увеличение на производството. По този начин азиатската държава дестабилизира световния пазар и оказва сериозен натиск върху цените, а това е несъвместимо с правилата на Световната търговска организация.

В Бразилия дори изчислиха загубите за родното производство, породени от индийската политика на подпомагане. Южноамериканските експерти смятат, че свръхпроизводството в Индия води до спад на световните цени с 25 процента. Това означава, че през настоящата стопанска година бразилските производители ще претърпят загуби в размер на 1,3 милиарда долара. Недоволство от индийските субсидии изразиха наскоро и германските фермери, отглеждащи захарно цвекло, както и тамошните преработватели.

В своята актуална прогноза американското земеделско министерство посочва ръст на индийския експорт на захар до 4 милиона тона, т.е. двойно повече, отколкото през миналата стопанска година. Бразилският износ се очаква да достигне 19,6 милиона тона, а за Австралия се предполагат около 3,9 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.