1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Конференция на ООН се заема с пластмасите в моретата

Конференция на ООН се заема с пластмасите в моретата

Форумът започна в Найроби, столицата на Кения

Пластмасовите отпадъци, изсипващи в световните океани и морета са една от основните теми на конференцията на ООН за околната среда. Форумът започна в Найроби, столицата на Кения. Очаква се петдневното събитие да даде началото на глобално споразумение за борба с проблема.

"Времето ни изтича, вече няма място за обещания и политиканстване". С тези думи ръководителката на Програмата за околна среда на ООН, Джойс Мсуя от Танзания, призова делегатите от цял свят да предприемат спешни мерки срещу замърсяването на океаните.

Изчисленията сочат, че в момента в моретата и океаните плуват повече от 100 милиона тона отпадъци, а всяка година се прибавят около 10 милиона тона. Най-голям дял има пластмасата, която се събира на огромни острови и замърсява след това бреговете. Тези боклуци са опасни не само за морските обитатели, но и за хората, тъй като с течение на времето те се разпадат на микрочастици и по хранителната верига стигат и до нашата трапеза.

От участниците в конференцията в Найроби се очаква да положат основите на световно споразумение, подобно на това от Париж за климата. Докато се стигне до осъществяването на конкретни мерки най-вероятно ще минат още няколко години, опасяват се от природозащитните организации.

Международни спогодби за опазване на моретата от замърсяване съществуват и сега, но те не са особено ефективни, тъй като нямат задължителен характер, а са на доброволна основа. Липсват най-вече ресурси за координация на усилията на отделни държави и организации.

Затова екоактивистите от цял свят се надяват конференцията в Найроби да доведе до реални резултати, а не до празни обещания. Необходимо е да има глобална забрана за изхвърляне на отпадъци в морето, настояват природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.