понеделник, 27 Май 2019, 11:10
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
15 Мар 2019 12:30 | Новини

Тръмп съкращава помощите за фермерите

Ограничения ще има и при субсидиите за горивата

Тръмп съкращава помощите за фермерите
Оцени статията
|

По-малки помощи от държавата ще получат американските фермери през следващата година. Средствата ще се използват за изграждането на стената по границата с Мексико, обяви президентът Доналд Тръмп.

Финансовият план на Белия дом предвижда парите за земеделското минстерство да се съкратят с 15 процента до близо 21 милиарда долара. В същото време в бюджета се заделят около 9 милиарда за пограничните заграждения. Наблюдатели във Вашингтон смятат обаче, че този проектобюджет ще срещне съпротивата на демократите в Конгреса.

В проекта досегашните програми за подпомагане на агросектора са наречени "прекалено щедри". Става дума за държавните доплащания към земеделските застраховки, при които ще има по-строги изисквания за кандидатстване. Съкращения ще има и при субсидиите за горивата.

В същото време от офиса на земеделския министър публикуваха данни, според които фермерите в страната са натрупали дългове в размер на общо 409 милиарда евро, като увеличението за миналата година е с 6 процента.

Търсенето на банкови кредити има три основни причини – ниски изкупни цени, щети от неблагоприятни метеорологични условия и загубата на важни експортни пазари.

За последен път задълженията на стопаните в Съединените щати са били на такова ниво преди 40 години. Тогава хиляди фермери обявиха фалит заради ниски изкупни цени и високи банкови лихви. Сега кредитните институции се опасяват, че заради липса на средства много стопанства ще прекратят дейността си и ще бъдат обявени за продажба. В резултат може да се стигне до срив на цените на земята, смятат експертите.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker