1. Начало
  2. Предстоящо
  3. Панаири
  4. Национален фестивал "Семе българско"

Национален фестивал "Семе българско"

Приготвяне на ръчен кашкавал ще демонстрира технологът Мина Варджиева в рамките на шестото издание на фестивал "Семе българско", който ще се проведе на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево. Възстановката на технологията, позната по нашите земи от началото на 19 век, ще покаже процеса на приготвяне на вкусното българско жълто сирене, направено не от пастьоризирано, а от прясно мляко.

Варджиева казва, че вкусът на този вид кашкавал е неповторим и направата му изисква майсторлък. Споделя, че тайната на качествата му се крие в уникалната микрофлора, с която разполагаме в България, най-вече заради двете млечно-кисели бактерии, с които се славим по света. Освен с кашкавал, Варджиева ще зарадва гостите на фестивала и с демонстрация на направата на ястието "бял мъж", използвайки продукти от нейното собствено стопанство, разположено между старозагорските села Ягода и Ръжене.

Към вкуса на ръчно приготвения кашкавал всеки посетител на събитието ще може да прибави и неповторимия аромат на прясно изпечен хляб от лимец. Доброволците от задругата "Дар лимец" отново ще са в парк "Казармите" със своята подвижна пещ, за да предават своето знание за най-древното жито на българите и да замесят заедно с гостите на фестивала истински хляб.

По време на фестивала Красимира Пенева пък ще покаже как да си приготвим сапун в домашни условия, който да бъде полезен за кожата ни и същевременно да е изработен от аромати на наш вкус . За приготвянето на сапуните тя използва различни базови и етерични масла, натурални оцветители и добавки, билкови извлеци.

Изкуството да създаваш красота от кожа ще демонстрира майстор Ануар Шалгин, който е сириец, но от дълги години живее и твори в Русе.  В България той е получил майсторското си свидетелство и е член на Задругата на народните художествени занаяти. Сред произведенията му могат да се видят чаши, бутилки, кутии за ядки, плодове и сладки, чинии, лампи.

Майстор Георги Тодоров, който е член на Занаятчийската камара в Русе, пък ще покаже изкуството на иконописта. Ще бъде реализирано ателие, в което всеки ще може да се докосне до глаголицата, да я усвои и да разгадае какво се крие зад тази оригинална графична система, която днес гордо наричаме първата българска азбука. 

И тази година във фестивала ще вземат участие четири талантливи дами от Велико Търново, които ще покажат плетене на дантела тип "фриволит", плъстене на вълна, изработване на бижута от вълна, плетене с беленица, плетене на дървено бърдо и др.

Как се правят върбови свирки и как да си оплетем кошници също ще научим от шестото издание на фестивал "Семе българско". За  любителите на приложното изкуство врати на събитието ще отвори грънчарското ателие на Росица Занкова, в което всеки желаещ може да направи свой глинен съд и да го отнесе в дома си.

И още много изненади подготвят организаторите на фестивал "Семе българско", за да дадат възможност на всеки посетител - със сърце и с ръце - да се докосне до традиционни храни, занаяти, обичаи и да отнесе в дома си ястие, предмет или усещане за българското!

Защото, по време на събитието, от кълна до върха - всичко ще е българско!
Събитието ще се състои на 20 и 21 април в парк "Казармите" в Севлиево!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.