1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. КОПА и КОДЖЕКА настояват за равни права на жените

КОПА и КОДЖЕКА настояват за равни права на жените

В сегашната Програма за развитие на селските райони са предвидени различни възможности за изява на жените

"Силни жени за силно земеделие в Европа" - под това мото Комитетът на жените към КОПА и КОДЖЕКА организира конференция за равни права в сектора. Всеобщото мнение на участниците е, че жените имат по-малко възможности, печелят по-малко и нямат толкова правомощия за вземане на решения.

Когато става дума за достъп до земеделски площи, капитали, образование и обучение, жените са по-уязвими, установява проучване, проведено по поръчка на фермерската организация. Затова от Комитета на жените настояват в новата Обща селскостопанска политика да има специални мерки, които да насърчават равенството между половете в селските райони.

Румънска народна представителка в Европейския парламент призова законотворците в Брюксел и националните парламенти да създадат тематични подпрограми, насочени към нуждите на жените. "Жените имат ключова роля за развитието и опазването на селските райони", допълни директорът на Комитета на жените в КОПА и КОДЖЕКА. И изрази надежда, че бъдещата ОСП ще включва конкретни мерки, с които да се запълни пропастта в предприемачеството сред жените.

В сегашната Програма за развитие на селските райони са предвидени различни възможности за изява на жените, но техният потенциал не е изчерпан, тъй като много държави все още не прилагат наличните инструменти, стана ясно на конференцията.

Проучването, в което са участвали 800 фермерки от пет страни, показва, че повече от две трети от тях смятат, че има дискриминация на полов принцип. Според 38 процента от анкетираните положението на жената в сектора се е влошило за последните 10 години. Три четвърти от участничките посочват, че пълно равноправие може да има чак след 10 до 30 години. През 2016 година само 28 на сто от ръководителите на ферми са били жени, показват данни на Евростат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.