1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Няма напредък при преговорите ЕС - МЕРКОСУР

Няма напредък при преговорите ЕС - МЕРКОСУР

Опитите за споразумение продължават вече 20 години

Преговорите между Европейския съюз и МЕРКОСУР за сключване на споразумение за свободна търговия продължават вече 20 години, без съществен напредък. Пречки са не само чувствителният за Европа сектор на говеждото месо, но и политическата ситуация в Южна Америка.

Последният кръг от разговорите, състоял се в Буенос Айрес, също не даде видими резултати, въпреки че на дневен ред бяха по-второстепенни въпроси като защитата на географските обозначения. Причина за безизходицата е, че и двете страни искат по-голям достъп до съответните пазари, като Европа предлага само определени квоти за безмитен внос на говеждо, пилешко и биогорива, изтъквайки, че не е възможно да разреши неограничени безмитни доставки на аграрни продукти. По неофициални данни Брюксел е предложил квота от 99 хиляди тона говеждо месо, двойно повече от това, което беше на масата в началото на преговорите. За южноамериканците това количество не е достатъчно, но те пък отказват да отворят по-широко вратите си за европейски автомобили, части и услуги.

В същото време на Стария континент гледат с все по-голяма тревога на политическото развитие в страните от МЕРКОСУР, особено след встъпването в длъжност на новия бразилски президент Жаир Болсонаро. В Европа предстоят избори за нов състав на Европарламента, което допълнително съкращава времето за сериозни разговори.

Към всичко това трябва да се прибави и неразбирателството между самите членки на МЕРКОСУР. Преди 2-3 години Бразилия силно настояваше за сключване на търговския договор, но тогава Аржентина с нейната протекционистка политика блокира преговорите. Междувременно двете страни размениха позициите си, след като Болсонаро заплаши да извади Бразилия от Парижкото споразумение за климата, поставяйки интересите на аграрното лоби над екологията и орязвайки правата на малките фермери.

Този подход налива масло в огъня на европейските противници на глобализацията и на определени политици, които не искат договор с Южна Америка. Ако Бразилия излезе от Споразумението за климата, Франция ще блокира преговорите, закани се наскоро Еманюел Макрон. За агрокомисар Фил Хоган е все по-лесно да защитава правата на европейските говедовъди, посочвайки новия курс на Болсонаро. В обществото също расте съпротивата срещу търговското споразумение и може да се стигне до масови демонстрации, подобни на тези срещу ТТИП.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.