1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приключиха регулярните тематични проверки на БАБХ по време на зимния туристически сезон

Приключиха регулярните тематични проверки на БАБХ по време на зимния туристически сезон

Възбранени и насочени за унищожаване са около 330 килограма хранителни продукти от животински произход

Приключиха регулярните тематични проверки, които извършва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в курортите по време на зимния туристически сезон. За периода от 10 декември 2018 г. до 15 март 2019 г. контролните органи на БАБХ са извършили 874 извънредни проверки в заведения за обществено  хранене, обекти за търговия на дребно с храни, туристически, подвижни, временни, сезонни, с дейност „кетъринг“ обекти, както и такива, предлагащи услугата „All inclusive“ на територията на Смолян, Благоевград, София-град и София-област.

Съставени са 42 акта за установяване на административно нарушение. 132 са издадените предписания за отстраняване на установени несъответствия.

Възбранени и насочени за унищожаване са около 330 килограма хранителни продукти от животински произход и готови за консумация кулинарни изделия, 22 литра прясно мляко и 14 литра бира без етикетировка и с изтекъл срок на годност.

2 са обектите спрени от експлоатация за постоянно. Тези с временно преустановена дейност за лоша текуща хигиена са също 2.

Най-честите констатирани нарушения са свързани със сградов фонд и оборудване,  неправилно етикетирани храни, търговия с храни без идентификационна маркировка за произход и годност, наличие на храни с  изтекъл срок на годност, некоректно водене на записи по Системата за управление и безопасност на храните и лоша хигиена, извършване на дейност в обекти без регистрация по чл.12 от Закона за храните и липса на договори с лицензирани фирми за отстранявани на отпадъците, съгласно изискванията на Регламент ЕО/1069/2010.

Целта на традиционните тематични проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на стоки и хранителни продукти в този период на годината в зимните ни курорти, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от собственици на заведения и хотелиери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.