1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Какви храни избягва аржентинската мегазвезда на Барселона Лионел Меси?

Какви храни избягва аржентинската мегазвезда на Барселона Лионел Меси?

Всички сме свикнали да виждаме невероятната форма и физика на спортистите


Правилният хранителния режим е една толкова важна част от сложния пъзел наречен професионален спорт. Точно затова и всеки сериозен атлет, който се стреми към върховете в своя спорт е пряко концентриран върху спазването на конкретни хранителни навици, особено ако става дума за храни, които не е препоръчително да се консумират. Футболистите разбира се не правят изключитение, като при тях храната е особено важна, защото всяко количество излишни подкожни мазнини означават, че даден играч ще е по-тромав на терена и неговите сили ще се изчерпват по-бързо.

Всички сме свикнали да виждаме невероятната форма и физика, с която разполага един от най-известните футболисти на планетата - Кристиано Роналдо. Днес ще се спрем на неговия основен конкурент за най-велик футболист изобщо, а именно Лео Меси. Дребничкият аржентинец е същински гений на терена, който е петкратен носител на златната топка (колкото и Роналдо), както и безброй рекорди в личен план и на клубно ниво. Наскоро пък "бълхата", както е прякора на Меси, постигна нов клубен рекорд изравнявайки Шави по брой победи с екипа на Барса (476).

Но зад невероятните постижение на Меси стои страшно много труд и лишения, като неговата диета е фактор, който определено има своята заслуга за неговите успехи. Лишенията в хранителен план за аржентинеца обаче започват още през далечната 2008-та, когато той е все още тийнейджър. Тогава мегазвездата на Барса се среща с Джулиано Позер, известен италиански диетолог, който изготвя хранителен режим на Меси и го убеждава да се откаже от консумацията на храни, като сладолед и газирани напитки, които съдържат празни калории и големи количества захар.

Позер набляга на факта, че захарта и рафинираните брашна не са адекватни храни за нуждите на футболистите. Диетологът също така насочва Меси към консумацията на по-малки количества месо, което е сериозно предизвикателство имайки предвид, че месото съставя голяма част от диетата на аржентинците. Солта също е нещо, с което трябва да се внимава, макар, че Позер уточнява, че все пак мускулите и организма имат нужда от известни количества сол.

От друга страна, италианския диетолог кара "бълхата" да наблегне на полезни храни, като сезонни плодове и зеленчуци за да поддържа топ форма без излишно тегло по него. Именно тези сериозни промени в хранителните навици са и една от причините той да продължи да е сред най-добрите футболисти, макар и вече на 31-годишна възраст. А според актуалните футболни залагания за голмайстор на ШЛ през този сезон именно дребничкия аржентинец е с най-добър коефициент (1.50), докато тима на Барселона гледа смело напред след страхотно представяне през тазгодишното издание на турнира.

Връщайки се на диетата на Лионел Меси обаче няма как да пропуснем още нещо, на което набляга Джулиано Позер след въпросната среща между двамата, а именно цялостно ограничаване на приема на силно обработени храни. Всъщност, приемът на храни, които съдържат пестициди, антибиотици и хербициди е вредно за всички нас, не само за футболисти, които се опитват да поддържат топ спортна форма.

Консумацията на алкохол и тютюнопушенето пък изобщо не се и коментират, защото няма уважаващ себе си професионален спортист, който да злоупотребява с едно от двете (или и двете) и да е на върха в спорта. В крайна сметка, ограниченията в хранителен план на велик футболист, като Лионел Меси ни показват колко важна всъщност е диетата за един професионален спортист и най-вече намаляването на определени вредни храни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.