1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Спокоен пазар на яйца в страната

Спокоен пазар на яйца в страната

Търговията с яйца – размер М в големите търговски вериги е на цени от 0,23 лв./бр. до 0,33 лв./бр.

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната през периода 20 – 27 март 2019 г. са без значителна промяна спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на яйца – размер М за страната остава 0,20 лв./бр. По области, стойностите се движат от 0,18 лв./бр. (Плевен и Стара Загора) до 0,21 лв./бр. (Сливен, Смолян и София). Седмични ценови колебания се наблюдават само във Враца, Добрич, Плевен и Смолян, като и в четирите области продуктът поскъпва с по 0,01 лв./бр.

Търговията с яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 0,23 лв./бр. (Благоевград, Варна, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Смолян) до 0,33 лв./бр. (Монтана). В шестнадесет от областите на страната стойностите се повишават от 0,01 лв./бр. до 0,08 лв./бр. на седмична база, най-чувствително в Монтана, докато единствено в Добрич е налице понижение, с 0,01 лв./бр. Това води до покачване на средната цена на този размер яйца в ГТВ за страната с 0,01 лв./бр., до 0,26 лв./бр.

Предлагането на яйца – размер L в големите супермаркети е в ценовия интервал от 0,24 лв./бр. (Смолян) до 0,31 лв./бр. (Силистра). В сравнение с предходната седмица, в тринадесет от областите се отчита намаление на стойностите в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр., най-сериозно в Перник и София, а в Благоевград и Кюстендил – увеличение с по 0,01 лв./бр. В резултат, средната цена за страната намалява с 0,01 лв./бр., до 0,28 лв./бр.

В другите търговски обекти (ДТО) яйцата – размер М се търгуват на цени от 0,19 лв./бр. (Добрия) до 0,27 лв./бр. (Перник и София). В Благоевград, Варна и Кюстендил се регистрира поскъпване на продукта с по 0,01 лв./бр. на седмична база. Това не се отразява на средната цена на едро за страната и тя се задържа на ниво от 0,24 лв./бр.

Цените на яйца - размер L в ДТО са в диапазона от 0,22 лв./бр. (Добрич) до 0,28 лв./бр. (Видин, Враца, Монтана и Стара Загора). В четири области се наблюдава поевтиняване на този размер яйца в по-малките магазини, достигащо до 0,02 лв./бр. в Перник и София, което води до понижение на средната цена за страната с 0,01 лв./бр., до 0,25 лв./бр.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца - размер M и L в по-малките търговски обекти са съответно с 0,02 лв./бр. и 0,03 лв./бр. по-ниски от тези в големите супермаркети. Най-голяма разлика в тази посока се отчита за размер М в Разград - 0,09 лв./бр., а за размер L – в Добрич, Разград и Русе - 0,07 лв./бр. В пет от областите цените на дребно на яйца - размер М в ГТВ са с до 0,02 лв./бр. (Варна, Перник и София) под тези в ДТО.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,06 лв./бр. за ГТВ и 0,04 лв./бр. за ДТО. Най-голяма разлика между двата типа цени е налице за големите супермаркети в Монтана – 0,14 лв./бр., а за по-малките магазини във Враца, Монтана и Стара Загора - 0,07 лв./бр.

 

 

 

 

Етикети цени, яйца, пазар, март
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.