1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Камбоджа се оплаква от вносните мита в ЕС

Камбоджа се оплаква от вносните мита в ЕС

Таксите влязоха в сила през януари

Жалба пред Европейския съд заради въведените от Брюксел вносни мита за ориз заведе Камбоджа. Вносните мита влязоха в сила през януари. Те се отнасят за ориз от Камбоджа и Мианмар и ще важат минимум три години.

Тогава Брюксел обясни мярката с икономическите щети, които европейските производители на ориз понасят в резултат на засиления внос от двете азиатски държави. Камбоджа разкритикува това решение с аргумента, че не предоставя на своите фермери непозволена държавна подкрепа в сектора.

Камбоджа и Мианмар са сред най-слабо развитите страни в света. Затова Европейският съюз им предоставя в рамките на споразумението "Всичко освен оръжие" значителни търговски привилегии, които правителството в Камбоджа сега вижда нарушени.

Експерти са на мнение, че при процеса на прекратяване на привилегиите за ориза Европейската комисия не е взела под внимание всички необходими факти. Вместо това Брюксел цитирал обобщени данни и не се съобразил с такива, които противоречат на защитната мярка. Като пример Камбоджа споменава разликата между ориз тип "индика" и ароматен ориз. Двете продуктови групи не бивало да се смятат за едно и също нещо. Очакванията са въпросът да се изясни пред магистратите в Люксембург, което да доведе до отмяна на митата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.