1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Над 130 деца от Сливен и Стара Загора бяха "лесовъди за един ден"

Над 130 деца от Сливен и Стара Загора бяха "лесовъди за един ден"

Снимка:

За четвърта поредна година децата сe запознаха с лесовъдската професия

В петък и събота, 12 и 13 април 2019 г., над 130 деца от градовете Сливен и Стара Загора взеха участие в инициативата „Лесовъд за един ден".

На 12 април 2019 г. в „Моллова гора" за осемдесет петокласници от сливенските  училища  СУ „Константин Константинов", ОУ „Христо Ботев", ОУ „Панайот Хитов" и СУ „Пейо Яворов" денят беше истински празник. За четвърта поредна година служителите на Дирекцията на Природен парк „Сините камъни", съвместно с колегите си от Регионалната дирекция по горите, Югоизточното държавно предприятие и Държавното горско стопанство в Сливен запознаха децата с лесовъдската професия и с това, колко е важна тя, за да може гората да се запази, даже да стане по-хубава. Учениците видяха как се измерва диаметъра на дърветата с клупа, как могат по дървесните кръгове да определят годините на дървото. След това петокласниците имаха възможност да вземат участие в екологични интерактивни игри.

Над 50 ученици от началните класове на старозагорски училища посетиха на 13 април 2019 г. административната сграда на Регионална дирекция по горите Стара Загора. С образователна презентация, съчетана с викторина, както и с филми за процесите, протичащи в гората и нейните обитатели, децата се запознаха с основните дървесни и животински видове, с грижите, които лесовъдите полагат за опазването им. Присъстващите имаха възможност да разгледат природо-научната сбирка от експонати на бозайници, птици, влечуги, земноводни, риби, ракообразни и мекотели на РДГ Стара Загора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.