1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изследват поведението на потребителите и Брекзит

Изследват поведението на потребителите и Брекзит

Очаква се презапасяване

Ще промени ли Брекзит поведението на потребителите във Великобритания? Отговор на този въпрос търси специална кампания. Целта е да се проследи доколко излизането на страната от Общността ще повлияе на пазара.

Отделът по околна среда, храни и аграрни въпроси е наел фирма за анализ на потребителите. Компанията наблюдава и предоставя подробни данни за разходите на домакинствата за храна и напитки. Информацията се събира от 21 март до 6-ти май, а анализирането е започнало този месец. Фирмата е получила данни от „панел" от 30 000 домакинства. Резултатите ще бъдат подкрепени от дирекцията по хранително-вкусовата верига и дирекцията за готовност и реакция при излизането на Великобритания от Европейския съюз.

В договорът се посочва, че анализиращият екип ще следи тенденциите в закупуването на домакинствата. Допълнително ще се анализират промените при решенията на потребителите при закупуване в резултат на Брекзит. Данните са важни за мониторинга и оценката на потребителското поведение при пазаруване на клиентите. Очаква се част от потребителите да се презапасяват с дадени храни в отговор на нерегламентираната несигурност, а и прекъсването на доставките на определени продукти. Не е изключена и  държавна намеса. Събирането на данни до 6-ти май е насочено към оценката на реакцията на гражданите и техните страховете от предстоящия Brexit. Говорителят на компанията-анализатор успокои гражданите като подчерта, че Великобритания има "високо ниво на продоволствена сигурност", като половината от търсената на пазара храна е произведена в страната. „Това ще продължи да бъде така, ако напускаме ЕС със или без сделка. Нашата хранителна индустрия също е много устойчива и добре подготвена за предотвратяване на прекъсвания", заявява говорителят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.