1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отмениха голямо изложение в САЩ заради африканската чума

Отмениха голямо изложение в САЩ заради африканската чума

Има риск от пренасяне на заразата

Голямо изложение, посветено на свиневъдството, беше отменено в Съединените щати заради опасения от африканска чума по свинете. Предпазната мярка е взета от Националния съвет на свиневъдите в страната.

По традиция през юни всяка година американските свиневъди се събират в град Де Мойн, щата Айова, за да споделят опит и да покажат своите постижения. Изложението предлага също така новости в технологиите, машини и съоръжение, а най-големите и най-красиви животни се съревновават в конкурси.

Всичко това тази година отпада, съобщиха организаторите, тъй като няма гаранция, че някой от хилядите посетители не е бил преди това в държава с регистрирани случаи на заболяването. Обикновено едни от най-многобройните чуждестранни гости са от Китай, където в момента африканската чума продължава да се разпространява.

"Въпреки че нашите ветеринари и други експерти смятат, че рискът от пренасяне на заразата по време на изложението е много малък, ние не искаме да излагаме фермерите, които ще доведат техните животни, на тази опасност. Затова тази година изложението няма да се състои", се казва в съобщение на Националния съвет на свиневъдите.

Здравето на свинете е от изключително значение за земеделските стопани, а най-добрата защита срещу африканската чума е превенцията, смятат от Съвета. Затова той ще продължава да предприема мерки, с които да предотврати навлизането на болестта на американска територия. В тази връзка организацията призова Конгреса във Вашингтон да отпусне средства за 600 нови ветеринарни инспектори, които да бъдат назначени в системата на митниците и граничния контрол.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.