1. Начало
  2. Новини
  3. Селекция
  4. Мащабни опитни полета подготвя Pioneer Corteva

Мащабни опитни полета подготвя Pioneer Corteva

Присъстваме на сеитба на царевица в стопанството на Живко Василев край с. Паскалево

Демонстрационни опити на фирма Corteva извежда земеделският стопанин Живко Василев край добричкото село Паскалево. Фермерът залага цялото портфолио от хибриди слънчоглед и царевица на американската компания.

„Тези опити не са само за демонстрация", съобщи на полето по време на сеитбата Георги Герджиков, регионален представител на Corteva за Североизточна България. „Чрез тях ние събираме много важна информация за това в кой регион кой хибрид се представя най-добре, кой понася суша, влага или студ, Върху тази база след това даваме точни предписания на фермерите на кой продукт да заложат", допълни още експертът.

Важно е да се отбележи, че всеки опит се извършва с технологията, която прилага дадения фермер в стопанството си. Така резултатите са още по-достоверни и реални, изтъкна Георги Герджиков.

Подготовката на почвата е много добра. „След продължителното засушаване вече имаме 70 литра дъжд на това поле, допълни Герджиков. - Използваме сеялка лемежен тип. Нагласена е на плитка сеитба 4-6 см." Посевната гъстота е 6700, която за региона е наложена в практиката.

Фирма Corteva е извела през миналата година над 120 опита в цялата страна. На полето край Паскалево са засети 31 хибрида царевица от ФАО 250 до ФАО 700. Богатото портфолио включва продукти, подходящи за втора култура, такива за постигане на максимален добив, както и късни хибриди за силаж и биогаз. През последните години в региона се наложиха царевиците от линията Optimum AQUAmax.

„В Южна България сеитбата вече приключи, ние сме последните, които започнахме с нея. Все пак имаме ниски температури, на границата сме на неблагоприятните условия", уточни още Георги Герджиков и допълни, че семената на Corteva са с ген за студоустойчивост.

 

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.