петък, 24 Май 2019, 10:14
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
24 Апр 2019 16:18 | Новини

Масово измиране на пчелни семейства във Врачанско

Взетите проби отхвърлят съмнението за заболяване

Масово измиране на пчелни семейства във Врачанско
Снимка: Maria Dimitrova
Оцени статията
|

Пчелари от Врачанско констатират масово измиране на пчелни семейства. При рутинния преглед на кошерите след зимата, стопаните се натъкват на 173 умрели семейства от общо 180, които отглеждат в село Струпец. Направените проби установяват голямо количество на веществото глифозат.

Пчеларското семейство е сигнализирало ветеринарен лекар, както и Областната дирекция по безопасност на храните. Назначена комисия идва на място и установява, че има достатъчно храна за пчелите, но морът е масов. Взетите проби отхвърлят съмнението за вароатоза и нозематоза.

Пчеларят казва, че масово колегите му грешат като масово не обявяват за подобни проблеми. Сега пчеларят трябва да унищожи замърсените восъчни пити и едва след това евентуално да ги засели с нови пчелни семейства. От кметството в Струпец му потвърждават, че ако арендатор в района пръска, пчеларите биват информирани. А според Наредба 13 пчеларите трябва да бъдат уведомени преди пръскани чрез обява, телефонно обаждане или имейл. Ивайло Дочев обаче подозира, че замърсяването е дошло от третирани с глифозат царевични семена.

Заради загубените пчелни семейства в момента стопаните не могат да приключат прехода си към биологично производство и проекта си по мярката за млад фермер.

Към момента няма отговор на поставените въпроси от Агенцията по безопасност на храните.

Гледайте повече в емисиите Новини на АгроТВ.

Автор: Мирела Спасова

 

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker