1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Поражения върху овощните градини в Кюстендилско

Поражения върху овощните градини в Кюстендилско

Градините по поречието на реките Струма и Драговищица са най-засегнати

Падналите слани през последните дни и минусовите температури са предизвикали сериозни поражения върху овощните градини в Кюстендилско. Засегнати са насаждения със сливи, червени сортове ябълки, а на някои места и череши.

"Градините по поречието на реките Струма, Драговищица и в Невестинската селищна система са най-засегнати. Сериозни повреди са установени и при сливата. Този плод е по-чувствителен на минусови темрператури от черешата. При ябълките също има поражения, особено при червените сортове.

Димитър Сотиров - зам.- директор на Институт по земеделие - Кюстендил: „В Кюстендилският регион тези студове и късно-пролетни мразове нанесоха сериозни щети в някои землища от региона. Има места, където сливовата реколта е унищожена почти на 100 %. Това е по поречието на река Драговищица, река Струма тоест по-ниските месторастения. Там щетите са много по-сериозни, докато във високите села като Пелатиково, Таваличево там щетите са минимални дори има градини, където няма никакви щети. При черешата е известно, че 30 % от завръза, ако остане все пак ще се получи една нормална реколта При ябълките има широко вариране според сортовете. Оказва се, че червените сортове от групата на Червена превъзходна, в това число и най-отглеждания сорт в света Фуджи, който се отглежда в Япония и Китай, той е пострадал около 95 % при тези ниски температури. Докато стандартния сорт Златна превъзходна и нейните вариетети тоест сортовете с жълта окраска са издържали малко по-добре при този студ. При тях щетите са незначителни около 20 %."

Между 30 и 80% достигат щетите при черешите в някой райони на областта. За част от земеделските производители стопанската година отново няма да бъде добра.

„Състоянието е много зле. На 80 % са измръзнали. Другото което е няма хубаво опрашване, заради дъждовете и тази година реколтата ще бъде много слаба. Това си става като всяка година студове и измръзване на плода и няма реколта.

Васил Симеонов - производител: „Състоянието на черешата през тази година не е много добро около 80 % от реколтата е измръзнала. Преди 3-4 дни имаше студове, като тук в региона спаднаха до - 3 градуса. Преди 2 години имаше на 100 % измръзвания сега на 80. Може би ще се каже на 100 % след няколко дни, когато черешите прецъфтят напълно и тогава вече ще говорим за състоянието на реколтата"

Метеорологичната станция в института е отчела - 1,9 градуса, но в други части на Кюстендилско са регистрирани и  до - 3 градуса. На тези места щетите върху овощните насаждения са по-големи.

Автор:  Иво Кирилов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.