1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Обсъждаме с ЕК въвеждането на нов тарифен код само за българското розово масло

Обсъждаме с ЕК въвеждането на нов тарифен код само за българското розово масло

Качеството и цената на българската маслодайна роза ще бъдат гарантирани със закон

Качеството и цената на българската маслодайна роза ще бъдат гарантирани със закон. Асоциацията за етерични масла, парфюмерия и козметика вече обсъжда с Европейската комисия въвеждането на нов тарифен код само за българското розово масло. Промяната трябва да стане факт едновременно с приемането на проектозакона за маслодайната роза, който беше приет на първо четене от Народното събрание. Законодателните промени ще засегнат целия процес на отглеждане на маслодайна роза и производство на розово масло и производните му продукти в страната.

"Един дребен земеделски стопанин с 5-10 декара той трябва да знае какъв разсад използва, оттам как трябва агротехнически да се грижи за своята градина, кога трябва да полива, кога да пръска, с какво може да пръска", заяви Гергана Андреева, изп. директор на Българска Национална Асоциация Етерични маслаПарфюмерия и Козметика пред БНТ. 

Предложенията за промени са направени след миналогодишните протести на земеделски производители заради ниските изкупни цени на розовия цвят. Въведени са изисквания за посадъчния материал и от какви сортове може да се произвежда розово масло. Предвидени са нови по-високи глоби за продажба на продукти, които не отговарят на стандарта. Според представители на Асоциацията регулацията в сектора ще донесе ползи на всички страни и ще запази името на страната като производител на най-качественото розово масло в света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.