1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Спад при производството на картофи във Великобритания

Спад при производството на картофи във Великобритания

Земеделските производители в страната са изправени пред редица климатични предизвикателства

Спад при производството на картофи във Великобритания. Данните показват, че средната цена на културата е намаляла с 13% за последните пет години. Причината е в лошите климатични условия.

Земеделските производители във Великобритания са изправени пред редица климатични предизвикателства за последните пет години. Сред най-големите проблеми са продължителните дъждове от една страна,  и дългите периоди на засушаване, от друга. Производството е намаляло спрямо периода 2015-2016, но се е увеличило спрямо 2012- 2013, сочат данните.

Прогнозите показват, че в края на март, доходите на производителите са се свили с 26% спрямо предходната година.

Опаковъчните консумативи за картофи тази година са поевтинели със 17 на сто спрямо 2018-та. Цената им обаче все още е малко повече от тригодишната средна стойност.

Внимателното управление на сектора успява да смекчи последствията от ниското сезонно производство. Данните показват, че количеството на британските картофи намалява още повече след лошата реколта през 2018-та.

За момента, климатичните условия в много региони на страната са благоприятни за отглеждането на културата. Кампанията по засаждането на новата реколта върви с добри темпове. Общата липса на валежи в някои области на Великобритания все още остава постоянен проблем за производителите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.