1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разорано е находище на див божур край Божурище

Разорано е находище на див божур край Божурище

Видът е защитен по Закона за биологичното разнообразие

Има опасност от изчезване на естественото находище на див божур край Божурище до София. За това алармират от Асоциацията на парковете в България. Еколозите посочват, че видът е защитен по Закона за биологичното разнообразие. Разораният терен е частна собственост, но по европейското законодателство, собственикът трябва да опазва вида, а не да го унищожава, обясняват от екоорганизацията.

Разорараният терен със защитения божур се намира на 10 метра извън границите на защитената местност "Теснолист божур".

Съгласно Закона за биологичното разнообразие този вид трябва да бъде опазван навсякъде в природата, независимо от собствеността на терена.

Така лицето, разорало терена с божура, е в нарушение на законодателството. От Асоциацията на парковете са алармирали Софийската Регионална инспекция по околната среда.

Теснолистният божур е символ на Божурище и дава името на града. Сега на 22 май, когато е Международния ден на вида се организира информационен ден в града, в който ще участват ученици и дейци от читалището с различни творчески мероприятия. Целта е да се припомни на обществото за важността и ценността на защитения вид.

 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.