1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 1000 вина от 100 изби пристигат в София за Балкански международен фестивал и конкурс на виното 2019

Близо 1000 вина от 100 изби пристигат в София за Балкански международен фестивал и конкурс на виното 2019

Продължават записванията за Балканския международен винен конкурс

Осмото издание на Балкански международен фестивал на виното ще предложи три наситени с емоции дни в началото на юни, в които близо 1000 вина от 100 изби oт Балканите ще бъдат дегустирани от софиянци и гости на града от цял свят. Луксозните шатри на събитието ще бъдат разположени на откритото пространство пред Националния дворец на културата (НДК) между 7 и 9 юни 2019 г.

Докато приготовленията за фестивалната част текат с пълна сила, записването за конкурса, който ще избере най-добрите вина от целия балкански регион, продължава. Той ще се проведе в периода 5-7 юни, а отличията ще бъдат присъдени от международно жури, в чийто състав влизат четирима носители на званието Master of Wine (MW), най-престижното сред винените експерти. За председател на журито е определен първият MW на Балканите - Константинос Лазаракис.

Всеки изискан вкус ще бъде провокиран от невиждано разнообразие от вина. Сред участниците в изложението са най-добрите 100 изби от България, Гърция, Румъния, Турция, Хърватска, Словения, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Грузия. Техните вина ще могат да бъдат дегустирани от всеки посетител, закупил билет. А за тези, които не искат да пропуснат шанса да повторят удоволствието и в домашна обстановка или пък желаят да направят уникален подарък на свой близък човек, вината ще се предлагат на преференциални цени.

Престижният формат Sofia Restaurant Week ще се погрижи вкусовете на деликатесните вина да бъдат придружени от великолепна храна. На разположение на гостите на фестивала ще бъдат редица ресторанти, които ще предлагат тематична кухня - гръцка, турска, сръбска, тайландска, българска, италианска, френска и други.

За атмосферата на събитието ще допринесе и подборът на музикални изпълнители. Част от тях са Виво Монтана, Мерудия, Ангел Заберски. Разбира се, организаторите са подготвили и много изненади, които ще бъдат разкрити по време на дългия фестивален уикенд.

Четири специални мастъркласа ще ви разкрият тайните на виното и ще предизвикат сетивата ви.

Председателят на BIWC Константинос Лазаракис MW и шеф Йоргос Хрисанидис ще ви посветят в тайната на изкусителното гръцко лято с мастърклас "Рецина + Мезе". Благодарение на тях ще научите всичко за това традиционно гръцко вино и как да се ориентирате в разнообразието от изби, марки и вкусове.

Майсторският клас на Серхат Нарсап, топ винен специалист, живеещ в Лондон, и на Тюркан Тюркер от турски ресторант "Тюркоаз" ще ни отведе в Турция - непозната, загадъчна и привлекателна. Заедно с тях ще опознаем модерния почерк на турските вина, комбиниран с традиционната турска кухня. Двамата обещават истинско пиршество за сетивата. Защото всичко, направено и поднесено с чар, усмивка и майсторлък, не може да се забрави.

С майсторския клас Let's shake it ще съчетаем две летни удоволствия - коктейлите и виното. Лектори са Дарко Ангелески, собственик на 5L Speakeasy Bar, и Ивана Симяновска, а главно действащо лице - виненият сорт Тамянка. Кой ще победи - вдъхновените секси коктейли на Дарко или пленителните чистосортови вина, представени от Ивана?

Лятото кара всички ни да сложим розовите очила. С един от най-известните познавачи на розе вината Род Смит MW ще налеем лято в чашите с мастърклас Vive Le Rosé! и ще се запознаем с най-тренди розетата на Балканите.

Фестивалът ще бъде гостоприемен за максимално широка аудитория. За целта шатрите ще бъдат оборудвани с детски и фотокът; зона, свободна за домашни любимци; сцена с музикални изпълнения и тематична стендъп програма; кът за продажба на артикули; фестивална книжарница; топ ресторанти (етно и гурме) и места за хранене; демонстрации на победителите от MasterChef; златна шатра с наградените вина в конкурса; място за рисуване с вино... и още куп изненади, които ще изпълнят сетивата ви с много емоции и приятни спомени!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.