1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните промени убиват риболова

Климатичните промени убиват риболова

Повече от две трети от развиващите се страни зависят от морския риболов като основен източник на храна

Океаните осигуряват поминък на милиони и храна за милиарди хора. Те поддържат удивително биоразнообразие и регулират климата. Освен това океаните произвеждат кислород и абсорбират въглероден диоксид, а от здравето им зависим всички ние.

Океаните обаче са в беда и отговорността за това е наша.

От 1970 г. насам популациите на морски гръбначни животни са намалели двойно. Свръхуловът, замърсяването и унищожаването на местообитанията имат разрушителен ефект върху екосистемите. А днес тези беди се увеличават от още един човешки фактор: климатичните промени. Повишаването на нивата на CO2 в атмосферата и по-високите температури променят нашите океани. Водите се затоплят, тяхната киселинност се повишава и вредите от това са навсякъде около нас. През 2017 г. бяха отчетени най-високите температури на океана и най-високите нива на CO2 откакто съществуват измервания, а ледът в Арктика се отдръпна повече откогато и да е било. Промените са очевидни: от повишено морско равнище и умиращи корали до извънредни климатични условия и разпадащи се хранителни вериги.

Затоплянето на океана

За последните 30 години повърхностният слой на океана (0 - 300 м) става все по-топъл. Често обаче „горещите точки" са на места, където хората най-много зависят от рибата, за да осигурят продоволствената си сигурност и своя поминък. По-топлата вода е и по-бедна на хранителни вещества и поддържа по-малко морски организми и местообитания. Следователно можем да очакваме и увеличаване на „мъртвите зони" - зони без кислород, в които няма живот.

Коралите са на ръба

Океанът играе ключова роля във формирането на климата: той съхранява 50 пъти повече CO2 от атмосферата и абсорбира до 30 % от годишните антропогенни емисии на CO2. С нарастването на въглеродните емисии обаче химичният състав на океаните се променя, а неговата киселинност се повишава.

До края на века 99 % от кораловите рифове е вероятно да са подложени на толкова сериозно избеляване, което да причини смъртта им. Това ще бъде трагедия, тъй като кораловите рифове са дом на 25 % от целия живот в морето и повече от една четвърт от рибарите по света зависят от тях за препитанието си.

Риболовът и изменението на климата

Климатичните промени вече влияят на риболова. Вероятно е някои морски хранителни вериги и екосистеми драматично да се променят и в резултат на това производителността да спадне. Счита се, че по-топъл и по-киселинен океан променя нервната система и физиологията на рибите и разстройва способността им да намират храна.

Освен това рибарите трябва да се справят и с променящи се климатични условия, бури, ерозия по крайбрежията и повишаване на морското равнище, които намаляват безопасността на дейностите им и ги правят по-малко ефективни. Крайбрежните риболовни стопанства в южното полукълбо ще бъдат най-засегнати, а тези страни имат най-малко възможности да се справят с промените и да се адаптират към тях. Най-бързо затоплящите се региони, като Северна Африка например, са изправени пред опасност от 50 % спад на годишния улов. Много рибари вече няма да могат да достигат рибните запаси, тъй като те ще се изместват все по-навътре в морето. Някои от най-важните видове за продоволствената сигурност, като аншоата и сардините, особено много зависят от климата.

Ниска продоволствена сигурност

От 1961 г. насам, годишното потребление на риба в света се увеличава два пъти по-бързо от увеличаването на населението. С оглед на прогнозите, че световното население ще достигне почти 10 милиарда души до 2050 г. и че се нуждаем от повече ресурси откогато и да е било, е малко вероятно да можем да разчитаме на рибата по същия начин, както в миналото.

Повече от две трети от развиващите се страни в Африка, Азия, Океания и Латинска Америка зависят от морския риболов като основен източник на храна. Тези региони са и най-уязвими откъм ефектите на затоплящия се океан. Продоволствената сигурност там може да бъде застрашена, тъй като продуктивността в териториалните води става все по-ниска. Това има огромни последствия върху управлението на риболова. Развиващите се страни не разполагат със стабилна инфраструктура и инвестиции и имат икономически стимул да изнасят устойчиви видове с висока стойност. Това обаче означава, че само видове с ниска стойност и по-малко хранителни качества се продават на вътрешния пазар. Тенденция, която заплашва да превърне недохранването в реална заплаха за редица бедни общности.
 
Повече за това как се отразяват промените в климата върху океаните и риболова можете да прочетете тук.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.